Новина

Студенти кафедри ІКІ закінчують черговий етап навчання на кіберполігоні RangeForce за проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»

Протягом 2021/2022 навчального року студенти кафедри інфокомунікаційної інженерії ім. В.В. Поповського Харківського національного університету радіоелектроніки навчалися на найсучаснішому кіберполігоні RangeForce, доступ до якого було надано в межахпроєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

RangeForce – це інтерактивна хмарна платформа для розвитку навичок з кібербезпеки, яка містить справжні інструменти безпеки, елементи реальної інфраструктури, реальні загрози та майже всі атаки. Платформа RangeForce охоплює весь спектр рівнів кібербезпеки, від початківця до експерта, включаючи операції з безпеки (SOC), DevSecOps, WebAppSec, PenTesting тощо.

Так, за цей навчальний рік, наші студенти провели на платформі більше ніж 6500 годин тренувань, опанували 32 курси та 22 додаткових модулі, серед яких SOC Analyst, SIEM системи, IBM QRadar, Splunk, Endpoint Security, IDS/IPS, Firewall Policies та багато інших.

Найкращі знання та високу активність проявили такі студенти:
група КУІБ-19-1: Роман Капуста, Олексій Затьоcкін, Сергій Христенко, Олена Євсюкова, Ангеліна Пашкова;
група КУІБ-19-2: Димитрій Резніченко, Даніїл Андреас, Дмитро Шедін.

Відгук Романа Капусти, студента третього курсу Харківського національного університету радіоелектроніки, який навчається за освітньою програмою «Управління інформаційною безпекою» (спеціальність 125 «Кібербезпека»). «На даному курсі у весняному семестрі мені випала нагода попрацювати на кіберполігоні «RangeForce», тому я хочу поділитись власними враженнями після роботи з ним.
Особисто для мене це була перша подібна платформа, яка б мала настільки великий функціонал та перелік можливостей. Зручний та зрозумілий інтерфейс, який не має нічого зайвого, допомагає швидко знаходити потрібний модуль. Тематика кожного курсу зрозуміла та цікава, чітко прописані мета та цілі завдань, що дозволяє зрозуміти навіщо потрібно використовувати той чи інший інструмент. Окрім тематичних модулів, платформа відслідковує певні досягнення студентів та надає їм відзнаки у вигляді позначок у обліковому записі. Даний підхід стимулює до проходження максимальної кількості модулів для отримання знань, вносить дух змагання з друзями у кількості особливих досягнень. Тематика кожного з модулів допомагає вивчити певні аспекти у галузі кібербезпеки, а також надає змогу отримати сучасні практичні знання у використанні щойно вивчених інструментів. Виконання усіх завдань відбувається у віддалених віртуальних машинах , які місять у собі усі необхідні інструменти для виконання завдань. Це дозволяє наочно провести ту чи іншу атаку без шкоди для особистих персональних даних. Взагалі я дуже задоволений досвідом використання платформи «RangeForce» тому продовжу працювати із задоволенням у цьому напрямку, виконуючи все більш складні завдання для отримання новітніх знань та надсучасних практичних навичок.»

І це тільки початок! На наступний рік ми плануємо більше курсів, більше модулів та більше практичних навичок!
Тож дякуємо проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за таку чудову нагоду підвищувати навички студентів та готувати вже досвідчених професійних фахівців з кібербезпеки!

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач