Новина

Аспірантка кафедри ІКІ почала навчатись в університеті м. Сержі (Франція) за програмою міжнародного обміну

Завдяки програмі Європейського академічного обміну Erasmus+ аспірантка групи КБДФ-21-1 (1 курс) кафедри ІКІ ім. В.В. Поповського Марина Шаповал (спеціальність 125 "Кібербезпека") у весняному семестрі 2021-2022 рр. розпочала роботу над дисертацією в ECAM EPMI, м. Сержі (Франція).

З чого все почалося?
Бажання, хороші оцінки, знання мови (в моєму випадку достатньо було англійської, але якщо ви знаєте інші мови, це лише плюс) – і ви маєте шанс стати учасником програми академічної мобільності ERASMUS+. Програма мобільності адаптована для студентів різних років навчання. Отже, моя програма (Erasmus+ KA107) розрахована на аспірантів, магістрів та академічних студентів. Тривалість програми 2-4 місяці (тривалість перебування узгоджується зі мною та моїм керівником). Особливістю моєї програми було те, що я була повністю зосереджена на дисертаційному дослідженні і не мала додаткових курсів, тобто весь свій час присвячувала темі своєї роботи під керівництвом відповідних керівників.
Під час конкурсного відбору мені довелося написати мотиваційний лист і пройти співбесіду, а комісія вирішувала, хто з абітурієнтів піде навчатися за програмою. У моєму випадку тема дослідження була узгоджена з професорами приймаючого університету, щоб я могла працювати з найкращими професорами у своїй галузі навчання.
Маленька порада: багато студентів не впевнені у своїх силах і втрачають чудову можливість навчатися за кордоном, потрібно завжди намагатися.

Підтримка
Програма ERASMUS+ робить усе для того, щоб студент насамперед думав про навчання, допомагаючи з адаптацією в іншій країні. У приймаючому університеті у мене був ментор, який допомагав мені з усіма бюрократичними (і не тільки) питаннями.

Як живуть люди в Сержі?
Сержі – невелике, затишне, чисте місто в регіоні Іль-де-Франс. Місто досить нове, тому майже скрізь можна побачити будівництво, яке йде повним ходом. Але в той же час місто залишається досить спокійним, ніхто нікуди не поспішає, створюється відчуття, що життя сповільнюється. Якщо таке життя не для вас, не переживайте, до Парижа всього година їзди, багато туристів і зовсім інший темп життя.
Сержі – місто хоч і не надто велике, але дуже гарне та ще студентське. Життя тут зовсім зупиняється лише на період іспиту. Якщо за цей час не проходити повз студентські ресторани та бібліотеки, то здається, що людей у місті майже немає. Але після іспитів ви всюди побачите компанії студентів, і вони майже завжди будуть міжнародними. Такого різноманіття національностей ви не побачите більше ніде.

Особливості викладання
Система навчання та викладання у Франції відрізняється від української. Учням надається більше свободи, велика увага приділяється самоосвіті, а з цим і більше відповідальності за навчання. Якщо в нашому університеті завжди можна зрозуміти предмет, постійно перебуваючи на зв’язку з викладачем, то тут цей спосіб не працює. Але, звісно, ви завжди можете задати питання та проконсультуватися з лектором. У моєму випадку я проводила більшу частину свого часу в аспірантурі з іншими студентами, які прийшли з тієї ж програми, що й я.

Житлово-матеріальне забезпечення
IУ Франції школи та університети зазвичай не мають власних гуртожитків. Але в цьому випадку на допомогу приходить організація Crous, яка допомагає студентам у всіх побутових питаннях. До них можна йти з питаннями пошуку житла та пільг, студентських ресторанів – вони допоможуть у всьому, щоб полегшити життя студентам. Crous – це не єдина організація, тому вам можуть запропонувати жити в гуртожитку організації, з якою школа має договір.
Зазвичай умови проживання залежать від вартості, але яку б квартиру ви не вибрали, у вас завжди буде окрема кімната, яка буде зачинена. У моєму першому гуртожитку було 5 кімнат, 3 душові та 1 туалет, кухня та вітальня. Але сусідів не було, тому весь простір був тільки для мене. У моєму другому гуртожитку у мене є сусід по кімнаті, з яким ми ділимо туалет і кухню, а душова була в моїй кімнаті і лише для мого користування. Грант Erasmus+ покриває всі ваші витрати на проживання, навіть у місті Сержі. Франція не є «дешевою» країною, і зазвичай ціни в Парижі відповідають цінам в будь-якому туристичному місці, оскільки місто Сержі знаходиться у французькому графстві, то і ціни тут відповідні.

Мій досвід
З мінусів:
1) Інша швидкість життя:
– У Франції ніхто нікуди не поспішає, особливо якщо мова йде про якісь бюрократичні питання;
- Пошта: всі відповіді, всі документи ви отримаєте та відправите поштою. Ви також можете віднести це до плюсів, тому що коли ви прийдете додому, отримання будь-якого документа здасться вам легкою прогулянкою;
- в неділю майже все закрито, тобто магазинів (ви часто будете згадувати АТБ) немає, тому в п'ятницю/суботу черги в магазинах значні.
2) Англомовних небагато (я вже не кажу про студентів чи молодь загалом). Навіть якщо французи знають англійську, вони все одно будуть використовувати французьку в розмові з вами. Тож вивчити принаймні основи місцевої мови – це вже виклик.
3) Клімат. Якщо у нас є чіткий поділ на пори року, і ми можемо підлаштовуватися під кожну з них, то у Франції все дещо інакше. Просто майте під рукою парасольку.

З плюсів:
1) Люди дуже добрі та допомагають. Майже будь-який перехожий може допомогти, але спочатку заважає мовний бар'єр. Жодного разу за весь семестр мені не відмовили в допомозі як співробітники університету, так і звичайні люди. Я мала змогу познайомитися зі студентами, які пройшли шлях адаптації, і з радістю полегшили мені це завдання.
2) Природа. Незважаючи на кам'яні будівлі, ви побачите зелені кольори всюди, і це не обов'язково повинен бути парк. На всіх відкритих балконах завжди можна побачити багато рослин.
3) Освіта дуже хороша. Дипломне дослідження все ще не є повноцінним навчанням з іншими студентами, тому важко дати повну оцінку в моїх обставинах. Проте навіть цей період навчання мені дуже сподобався. Підхід до навчання тут дещо інший, ніж в Україні: велика увага приділяється практиці. Доводиться багато вчитися самостійно - конспекти, Інтернет, спілкування з викладачем - загалом, вибір є.
4) Вчителі – професіонали; завжди індивідуальний підхід до учнів.
5) Усі кабінети для практичних занять мають сучасне обладнання. Загалом, тут можна навчатися навіть без комп’ютера. Особливої прив'язки до інструментів не було, майже завжди є можливість реалізувати завдання, використовуючи те, що знаєш.

Тепер я хотів би дати кілька порад, які базуються на моєму досвіді та зроблених мною помилках:
1) Спочатку вирішіть документи. У цьому вам повинен допомогти ментор. Не соромтеся запитувати і запитувати знову. Наші країни мають багато відмінностей і всі це розуміють. Також не соромтеся звертатися за допомогою до людей, які знають французьку (піти з вами до адміністрації тощо, це допоможе не лише вам, а й персоналу закладу).
2) Наберіться терпіння, пам'ятайте про лінивців зі Зверополіса і будьте готові до такого ж ставлення до вас у всіх державних установах. Це не ставлення до вас особисто, тому що ви іноземець, це система.
3) Європейські університети мають доступ до чудового програмного забезпечення та різноманітних баз даних зі статтями та довідками. Не соромтеся використовувати його для навчання та досліджень.
4) Встановлюйте нові зв’язки та не втрачайте контактів із викладачами після завершення програми, оскільки це допоможе вашому професійному майбутньому.
Підсумовуючи, Erasmus+ – це дуже корисний і цікавий досвід, який дозволяє дізнатися про іншу країну не лише з туристичного боку. Такий досвід є безцінним, оскільки дозволяє нам дізнатися, наскільки велика різноманітність існуючих культур і наскільки важливо розвивати та цінувати свою власну.

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач