Новина

Співробітники кафедри долучилися до виконання проєкту COST Action CA22104 – Behavioral Next Generation in Wireless Networks for Cyber Security (BEiNG-WISE)

 

Харківський національний університет радіоелектроніки приєднався до проєкту CA22104 – Behavioral Next Generation in Wireless Networks for Cyber Security (BEiNG-WISE), метою якого є сприяння розвитку нових нетрадиційних безпроводових рішень у сфері кібербезпеки, що складаються як з технічних, так і з соціальних характеристик.

Завідувач кафедри ІКІ імені В.В. Поповського проф. Лемешко О.В. та проф. Єременко О.С. увійшли до складу робочих груп:

WG1 – Кібербезпека в нових безпроводових комунікаціях. Діяльність цієї робочої групи буде здебільшого присвячена ідентифікації та виявленню нових вразливостей, а також концепції систем, які є більш захищеними за своєю конструкцією ("secure by design"). Адже зростає усвідомлення фундаментальної ролі, яку кібербезпека відіграє і буде відігравати в майбутньому в процесі розробки складних рішень, здатних передбачати ризики, оперативно виявляти атаки і реагувати на них в режимі реального часу.

WG3 – Оптимальні підходи до безпеки та їхній вплив на користувача. Діяльність цієї робочої групи стосується "відповідальних за дизайном" ("responsible by design") оптимальних рішень у сфері безпеки. Зокрема, оптимальні рішення з безпеки, пов'язані з масовим використанням проривних технологій, повинні бути розглянуті з огляду на етичні та правозахисні підходи до розробки безпекових рішень, які є відповідальними за своєю суттю.

WG4 – Людський фактор у безпеці безпроводового зв'язку. У межах діяльності цієї робочої групи буде розглянуто різноманітність характеристик користувача разом з технологічними компонентами для розробки адаптивних технологій конфіденційності та безпеки, що враховують конкретний користувацький контекст.

Основними координаційними завданнями досліджень BEiNG-WISE є:

  1. Служити загальноєвропейською науковою платформою і реалізувати амбітну мету запровадження і просування радикальної зміни парадигми кібербезпечного безпроводового зв'язку шляхом розробки «відповідальних» і «стійких» рішень.
  2. Розробити і координувати нові підходи до підвищення обізнаності серед кіберкористувачів.
  3. Сприяти взаємодії та міждисциплінарним дослідженням шляхом визначення нових метрик, які можуть враховувати як людський фактор, так і технічні аспекти у спільній манері під час проєктування.
  4. Об'єднати членів різних спільнот у міждисциплінарну стійку спільноту з метою аналізу конкретних відкритих викликів кібербезпеки з оновленою перспективою, збагаченою різними специфічними підходами різних дослідницьких сфер.
  5. Підтримувати 3-R науковий підхід – повторюваність, відтворюваність і тиражування (Repeatability, Reproducibility & Replicability) – для передових рішень у сфері безпеки, розроблюваних у межах проєкту і заснованих на технічних і суспільних вимогах, шляхом відповідного інформаційного обміну.
  6. Підтримувати розвиток нового наукового напрямку, де технічні, соціальні та правові фактори розглядаються спільно і синергетично, а не незалежно один від одного.

Терміни проєкту:

Дата початку - 22.09.2023

Дата завершення - 21.09.2027

Вебсайт проєкту:

https://beingwise.eu/

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач
Чакрян
Вадим
Хазарович
Старший викладач