Новина

Харківський національний університет радіоелектроніки отримав обладнання від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

На початку 2024 року кафедра інфокомунікаційної інженерії ім. В.В. Поповського Харківського національного університету радіоелектроніки отримала обладнання та програмного забезпечення від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Технічна допомога надана USAID через Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» включає 13 одиниць комп'ютерного обладнання (Джерела безперебійного живлення, PoE-Iнжектори, Сервер HPE ProLiant ML110 Gen10 4LFF CТО, Комутатор, мережні сховища та кріплення), які дають змогу відбудувати та модернізувати освітню ІТ-інфраструктуру закладу вищої освіти.

«Хочемо подякувати Проєкту USAID Кібербезпека за надане обладнання для нашого університету. Ця допомога має величезне значення, сприяє розвитку освітньої спільноти та покращенню умов навчання студентів. Отримане обладнання стане невід'ємною частиною інфраструктури університету і допоможе забезпечити якісне та сучасне навчання студентів у здобутті знань і розвитку професійних навичок з кібербезпеки», зауважив Олександр Лемешко, завідувач кафедри ІКІ ім. В.В. Поповського.

У закладі наразі навчається більше ніж 200 майбутніх спеціалістів з кібербезпеки і завдяки підтримці від Проєкту USAID Кібербезпека вони отримали можливість якісно та безперервно навчатись, виконувати практичні та лабораторні роботи, проводити наукові дослідження, готуватися до участі у студентських кіберзмаганнях, хакатонах тощо.

Загалом, Проєкт USAID Кібербезпека передав 5 тисяч одиниць техніки та 4 тисячі ліцензій загальною вартістю 2,5 млн доларів США для 25 університетів. Це понад 50% усіх ЗВО України, де проводиться навчання за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації». Більшість закладів, які отримали техніку, постраждали від обстрілів та бомбардувань Росії або втратили приміщення для навчання, тож нове комп’ютерне обладнання допоможе їм відновити освітній процес.

Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ) є одним з визнаних лідерів у сфері кібербезпеки не тільки в Харківському регіоні, а й в Україні. Завдяки своїй високоякісній освіті та науковій діяльності, університет відіграє ключову роль у формуванні та розвитку кібербезпеки на національному рівні. ХНУРЕ активно співпрацює з урядовими та промисловими партнерами для вдосконалення кібербезпеки в Україні та за її межами. Університет проводить дослідження, навчає студентів та підготовлює кваліфікованих фахівців у галузі кібербезпеки.

ХНУРЕ також відзначається своєю активною участю в міжнародних проєктах та ініціативах з кібербезпеки, що підвищує його міжнародний статус та допомагає сприяти обміну знаннями та кращими практиками у цій сфері.

Крім того, ХНУРЕ постійно вдосконалює свої програми навчання та дослідницькі можливості для студентів та науковців з метою підготовки висококваліфікованих експертів з кібербезпеки, які зможуть ефективно захищати інформацію та кіберінфраструктуру в умовах сучасних викликів та загроз.

Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» працює над зменшенням та потенційним усуненням вразливостей кібербезпеки в секторах критичної інфраструктури України, а також над розвитком нових кадрів у кібербезпеці, розбудовою потенціалу талантів, та над посиленням спроможності України у підготовці до кібератак.

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач