Новина

Студенти 2-го курсу кафедри ІКІ проходять навчання в Університеті Коїмбри (Португалія) за програмою міжнародної академічної мобільності Erasmus+

З лютого 2023 року двоє студентів другого курсу кафедри ІКІ імені В.В. Поповського (Спеціальність 125 Кібербезпека) навчаються в Університеті Коїмбри (Португалія) за програмою міжнародної академічної мобільності Erasmus+ KA107. Вони вирішили поділитися з нами своїм набутим досвідом навчання в старовинному Університеті Коїмбри та різноманітними заходами, у яких вони прийняли участь під час свого перебування в цій прекрасній країні.

Добрий день! Ми - Кирило Завадський та Данило Бєліков!

Прибуття та підготовка

Наша подорож почалася з оформлення студентської візи та медичної страховки, що зайняло близько двох місяців. Тому ми рекомендуємо починати процес подачі документів заздалегідь. Ми прибули до Коїмбри 6 лютого, сповнені хвилювання та передчуттям нашої академічної пригоди. Ми зустрілися з нашим португальським координатором, який надав нам необхідні документи та цінну інформацію про життя в Португалії.

Проживання та повсякденне життя

Незважаючи на те, що ми подали заявки на проживання в гуртожитку за два місяці до прибуття, нам повідомили, що вільних місць немає. Тому нам довелося шукати житло через місцеві сервіси оренди житла, зупиняючись протягом тижня в різних хостелах. Ми радимо майбутнім студентам за обміном моніторити сайти оренди житла перед поїздкою і вивчити кілька базових фраз місцевою мовою, щоб полегшити спілкування з орендодавцями та місцевими жителями. Ми виявили, що лише невеликий відсоток португальців розмовляє англійською, що виявилося складним завданням. Що стосується харчування, то Університет Коїмбри має кілька їдалень по всьому місту, які пропонують доступні та смачні сніданки та вечері.

Академічний досвід

В Університеті Коїмбри ми вивчали наступні предмети: Обчислювальні методи в електротехніці, комп'ютерні мережі, методи планування та управління, португальська мова. Хоча викладачі в основному читали матеріал португальською мовою, вони охоче надавали додаткову допомогу англійською, коли це було необхідно. Курси були поділені на лекції та лабораторні роботи, а системи оцінювання та навчання були дуже схожі на ті, що застосовуються в нашому рідному університеті. Заняття потребували сил, уваги та старань, але були корисними, цікавими та пізнавальними. Ми вдячні ХНУРЕ та кафедрі ІКІ ім. Поповського за надану нам можливість спробувати інший освітній формат.

Позанавчальна діяльність

Ми брали активну участь у різноманітних заходах для студентів Erasmus, останнім з яких була захоплююча гра в пейнтбол. Цей неймовірний досвід дозволив нам познайомитися з новими людьми і зміцнити наші зв'язки з іншими студентами. Крім того, ми скористалися доступними цінами в Португалії, щоб відвідати кілька відомих міст, таких як Лісабон, Порту та Фігейра-де-Фош. Ці поїздки дали нам можливість зануритися в місцеву культуру, звичаї та традиції. Особливо нас зачарував Лісабон, столиця Португалії. Розташований уздовж берегів річки Тежу і відомий як "Місто семи пагорбів", Лісабон органічно поєднує в собі історичний шарм і сучасну динаміку. Різноманітні райони, знакові пам'ятки, бурхливе нічне життя та смачна кухня роблять його унікальним місцем для мандрівників з усього світу.

Висновок

Загалом, наш досвід навчання за програмою академічного обміну Erasmus+ KA107 - Міжнародна кредитна мобільність (ICM) за спеціальністю 0713 Електрика в Університеті Коїмбри був дійсно незабутнім. Ми отримали безцінні академічні знання та практичні навички, вдосконалили наші мовні та соціокультурні компетенції, а також зав'язали міцні дружні стосунки та зв'язки. Ми віримо, що ця програма сприяє розвитку більш взаємопов'язаної та обізнаної світової спільноти. Ми глибоко вдячні за цю можливість, що змінила наше життя, і щиро рекомендуємо її всім, хто прагне розширити свої академічні та особисті горизонти.

YouTube: https://youtu.be/T3K4MFt-Fsg

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач