Новина

Участь у кластерному семінарі, присвяченому вивченню та поширенню Європейських студій в Україні: успішні практики, виклики та перспективи

15 жовтня 2024 року відбувся Кластерний семінар, присвячений вивченню та поширенню Європейських студій в Україні: успішні практики, виклики та перспективи, організований Національним Еразмус+ офісом в Україні. Під час семінару Марина Євдокименко, професорка кафедри інфокомунікаційної інженерії ім. В.В. Поповського Харківського національного університету радіоелектроніки презентувала здобутки та результати проєктів Еразмус+ модуль Жан Моне ХНУРЕ за останні роки, а саме:

  1. Проєкт «European approach in charge of ethical, legal and socio-economic Artificial Intelligence policy» (№101047552), що спрямований на формування етичної, правової та соціально-економічної політики щодо штучного інтелекту в Україні на основі європейського підходу. Проєкт сприяє розвитку національної політики щодо штучного інтелекту з урахуванням етичних норм та правових рамок, що дозволить Україні бути конкурентоспроможною на глобальній арені.
  2. Проєкт «Application of EU toolbox and frameworks of 5G networks for Ukraine» (№101085608), який зосереджується на впровадженні європейських інструментів та рамок для розвитку 5G мереж в Україні. Використання досвіду ЄС у впровадженні 5G допоможе Україні не лише модернізувати телекомунікаційну інфраструктуру, а й підвищити її безпеку та ефективність.
  3. Проєкт «Integrating the EU Cybersecurity Framework and policies in Ukraine» (№621250), який сприяє підвищенню рівня кіберзахисту державних установ, бізнесу та критичних інфраструктур, що є критично важливим для забезпечення національної безпеки в умовах гібридних загроз
  4. Проєкт «The European experience for enhancement the resilience of Critical Entities in Ukraine» (№101085825), зосереджений на підвищенні стійкості критичних інфраструктур в Україні за рахунок використання європейського досвіду. Впровадження цього проєкту допоможе Україні зміцнити свою безпеку та здатність протистояти потенційним атакам, тому що в умовах війни і кібератак важливо мати ефективні механізми захисту критичних об'єктів, таких як енергетичні системи, транспорт, зв'язок.
  5. Проєкт «Integrating the future-proof EU cybersecurity ecosystem in Ukraine» (№101177024), присвячено створенню кібербезпекової екосистеми на основі європейських практик та є ключовим напрямком для майбутнього розвитку України. В умовах цифровізації та зростання кіберзагроз цей проєкт дозволить інтегрувати передові рішення з кібербезпеки, підготувати фахівців та створити ефективну інфраструктуру для захисту від кіберзагроз.

Загалом, вищезазначені проєкти Еразмус+ модуль Жан Моне, три останні з яких реалізуються викладачами кафедри інфокомунікаційної інженерії ім. В.В. Поповського, мають надзвичайно важливе значення для України, оскільки вони спрямовані не тільки на впровадження найкращих європейських практик у сфері штучного інтелекту, 5G технологій, кібербезпеки та захисту критичних інфраструктур, але й підтримують модернізацію технологічної інфраструктури країни та сприяють її інтеграції до європейського цифрового простору. Крім того, успішне впровадження цих проєктів дозволить Україні не лише підвищити технологічний рівень, але й забезпечити свою національну безпеку та конкурентоспроможність на світовій арені.

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач
Чакрян
Вадим
Хазарович
Старший викладач