Новина

В межах проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» відбувся «Регіональний діалог з питань кібербезпеки»

28 вересня 2021 року в межах проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» на базі наукового парку «Сінергія» Харківського національного університету радіоелектроніки відбувся захід «Регіональний діалог з питань кібербезпеки». Захід було присвячено питанням розвитку кібербезпеки в Харківському регіоні, а саме пошуку шляхів трансформації освіти з кібербезпеки в закладах вищої освіти для побудови державного та приватного партнерства.
Під час відкриття першого регіонального діалогу з питань кібербезпеки ректор ХНУРЕ Валерій Семенець заявив, що, завдяки проєкту USAID, кількість абітурієнтів, зацікавлених програмами з кібербезпеки, зростає. ХНУРЕ в цьому році значно збільшив обсяг студентів, які вступили на спеціальність 125 Кібербезпека за трьома освітніми програмами. І зараз є потреба навчати студентів та аспірантів за новітніми стандартами та сучасними технологіями, особливо коли ХНУРЕ є одним з головних постачальників спеціалістів для IT компаній Харкова.

Керівник проєкту Тімоті Дубел в ході свого виступу підкреслив важливість розвитку кібербезпеки в Харківському регіоні, необхідність налагодження комунікації та співпраці між такими зацікавленими сторонами, як держсектор, приватні компанії та заклади вищої освіти.
Також із вступним словом виступив Олександр Потій, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Під час своєї промови пан Олександр зауважив, що Харківський регіон і місто Харків має потужний потенціал щодо підготовки спеціалістів, а харківські заклади вищої освіти займають одну з лідируючих позицій з підготовки фахівців в сфері кібербезпеки.

Під час заходу було організовано дві дискусійні панелі. До дискусії, яка була присвячена обговоренню державних пріоритетів з підвищення рівня кібербезпеки Харківського регіону, доєдналися:
1) Ольга Насібулліна, модератор панелі та координатор проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»;
2) Олександр Потій, Заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
3) Ольга Шаповал, виконавчий директор, Kharkiv IT Cluster;
4) Руслан Сень, Представник Кіберполіції;
5) Марина Євдокименко, координатор освітньої компоненти проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»;
6) Олександр Шевченко, начальник Управління цифрової інфраструктури та безпеки Департаменту цифрової трансформації Харківської міської ради;

Закінчилась перша дискусійна панель церемонією вручення сертифікатів викладачам університетів, які в межах Проєкту опанували Літні курси з кібербезпеки. 12 викладачів кафедри ІКІ імені В.В. Поповського пройшли літні курси та з кібербезпеки та отримали відповідні сертифікати.
Церемонію вручення провів Кріс Абрамс, Директор Офісу економічного зростання, USAID Україна, та Тімоті Дубел. Сертифікати отримали викладачі таких ЗВО, як Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет «Запорізька політехніка» та Маріупольський державний університет.
До другої дискусійної панелі, яка була присвячена обговоренню організації співпраці об’єктів критичних інфраструктур України, приватних компаній та закладів вищої освіти, доєдналися:
1) Віталій Балашов, головний спеціаліст з кібербезпеки (EPAM) та модератор другої панелі;
2) Максим Заіка, головний спеціаліст відділу координації роботи з кібербезпеки Департаменту цифрової трансформації Харківської міської ради;
3) Олександр Адамов, начальник відділу безпеки GlobalLogic; Генеральний директор лабораторії безпеки NioGuard;
4) Артем Ткаченко, т.в.о директора Департаменту цифрової трансформації регіону Харківської обласної державної адміністрації;
5) Аркадій Снігуров, декан факультету інфокомунікацій Харківського національного університету радіоелектроніки;
Під час дискусії було головним питанням було з’ясування шляхів розвитку кібербезпеки в Харківському регіоні.
Загалом організований захід «Регіональний діалог з питань кібербезпеки» був одним з перших кроком для розвитку кібербезпеки м. Харкова та Харківського регіону. Такі заходи є важливими для всіх зацікавлених сторін для налагодження комунікації та подальшої співпраці.

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач