Новина

Відбувся круглий стіл на тему «Підвищення кіберстійкості критичних об’єктів в Україні: виклики в Україні» за проєктом Еразмус+ модуль Жан Моне

24 травня 2023 року в межах Проєкту Еразмус+ модуль Жан Моне «Європейський досвід для підвищення стійкості критично важливих об'єктів в Україні» (Проєкт №: 101085825 - ERASMUS-JMO-2022-MODULE) відбувся круглий стіл на тему «Підвищення кіберстійкості критичних об’єктів в Україні: виклики в Україні».

Загалом на захід приєдналося 50 учасників, серед яких були представники критичних інфраструктур України, викладачі та студенти ЗВО, а також всі дотичні до цієї галузі та зацікавлені особи.

В межах круглого столу відбулося обговорення стану кіберзахисту критичних об’єктів в Україні та шляхи підвищення їх кіберстійкості. Під час круглого столу із вступним словом виступив Ігор Рубан (в.о. ректора Харківського національного університету радіоелектроніки). Спікерка Яніна Рой (к.т.н., начальник відділу впровадження та контролю процесів ІБ НЕК «УкрЕнерго») підняла питання щодо викликів з кіберзахисту об’єктів НЕК «УкрЕнерго», впровадження програмно-апаратних комплексів промислової системи кіберзахисту (Industrial Cyber Security System) міжнародного рівня. Також було обговорено інтеграцію ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E, що є однією з ключових стратегічних цілей Укренерго та сприятиме синхронній роботі енергосистеми України з ENTSO-E для підвищення кіберстійкості роботи ОЕС України та створення можливостей для роботи на енергетичному ринку Європи.

Роман Одарченко (д.т.н., професор Національного авіаційного університету, головного наукового спецаліста ДержНДІ технологій кібербезпеки, SCSA-UA) виступив на тему «Безпека стільникових мереж зв’язку як частини критичної інфраструктури України». Під час виступу були обговорені питання щодо напрямків удосконалення систем кібербезпеки стільникових мереж, ландшафт кіберзагроз 5G, а також перспективи та виклики розгортання стільникових мереж 5G як критичної інфраструктури в Україні.

Виступ Андрія Пазюка (д.ю.н., експерт у галузі міжнародного права, цифрової трансформації та кібербезпеки) було присвячено новому Акту Європейського Союзу про солідарність в кіберсфері: перспективи для України, а також іншим регулюючим документам і директивам Європейського союзу, які потрібно імплементувати в Україні для підвищення кіберстійкості критичних об’єктів в Україні.

Після доповідей було організована сесія питань та відповідей, під час якої всі учасники круглого столу обговорювали проблемні питання та шляхи підвищення кіберстійкості критичних об’єктів в Україні.

Наприкінці заходу Марина Євдокименко (д.т.н., професорка Харківського національного університету радіоелектроніки, координаторка Проєкту «Європейський досвід для підвищення стійкості критично важливих об'єктів в Україні») анонсувала наступні активності за Проєктом, а саме Літню школу’23 для студентів.

Професорсько-викладацький склад

Коляденко
Юлія
Юріївна
Професор кафедри
Куля
Юлія
Едуардівна
Доцент кафедри
Мерсні
Амаль
Доцент кафедри
Сацюк
Василь
Васильович
Старший викладач
Супрун
Тетяна
Василівна
Старший викладач